Heimoi!
Palaillaan taas elektroniikan ihmeelliseen maailmaan. Eilinen ja tämä päivä, tunnette kaavan.
Keskiviikko 30.8
Elektroniikka meni tällä kertaa laskiessa. Aiheena oli teho (P), jonka yksikkö on watti (W). Tunneilla käytiin läpi kaava, P=U*I. Eli teho (P) on yhtä kuin jännite (U) kertaa virta (I). Sitten laskettiin kaavan avulla asioita. Esimerkiksi jos meillä on 10A:n sulake, minkä tehoisia lämmittimiä se kestää.
Äidinkielen tunnilla tutustuttiin PowerPointiin. Olen käyttänyt sitä toki aiemmin, mutta siitä on aikaa joten on hyvä että tämä uusin versio tulee tutuksi. Työelämätaidoissa mietittiin puhelimella soittamista. Ekalla tunnilla tehtiin aiheesta tehtiin mindmap, ja toisella käytiin niitä läpi. Tunnistin omasta mielestäni aika hyvin asioita jotka tekevät siitä hankalaa ja vastaavasti myös keinoja joilla sitä voi helpottaa.
Torstai 31.8
Liikuntaa. Koska keli oli mitä oli, se ei kovin houkuttanut lähtemään lenkkipolulle. Sen sijaan aika tuli käytettyä kuntosalilla. Oli kivan monipuolinen, ja on aika jees että on joku (opettaja) joka katsoo että liikkeet tulee tehtyä oikein. Aikalailla koko kroppa tuli käytyä. Vielä paikat eivät ole kipeät, vaikka huomaa kyllä tehneensä jotain. Huomenna se kaiketi pitäisi tuntua enemmän.
Ja elektroniikkaa. Tuli uusi komponentti, diodi. Tai no ei täysin uusi, aihetta on sivuttu jo LEDien kanssa. Diodit päästävät virtaa anodista katodiin, tätä kutsutaan päästösuunnaksi. Eli kuten LEDien kanssa tuli ilmi, jos kytket diodin väärinpäin, virta ei kulje eikä LED syty. Kun käsittelyssä oli LED, opin että sillä on kynnysjännite. Muillakin diodeilla on. Sitä pääsi kokeilemaan käytännössä mittaamalla. Harjoituskytkentöjä varten meille jaettiin polttimon kanta ja siihen 6V:n hehkulamppu, sellainen tosi pieni, näette kuvista. Diodin kynnysjännitteen pystyi huomaamaan siten, että ensin kytkettiin lamppu säädettävään tasajännitelähteeseen. Sen avulla sai selville, millä jännitteellä lampun saa juuri ja juuri palamaan. Sen jälkeen sama kokeiltiin diodin kanssa. Diodin kynnysjännitteen takia jännitettä tarvittiin enemmän jotta lamppu alkoi palaa.
Seuraa kuvia. Kuvien laatu saattaa parantua tulevaisuudessa, koska muistaakseni mulla on jossain kotona digikamera. Tai sitten voisi kuvata tabletin kameralla, siinä on vaan se että se on suht epäkätevää. Seuraavaan kertaan, heihei!
Polttimon kanta jalustalla, kaikkea näiltä löytyykin!
Siinä möllöttää pikkuinen lamppu, käsi antaa jotain mittakaavaa koon suhteen.
Ja siinä kytkentä jossa, polttimo, diodi ja mittari.
Nyt saatte kuvan säädettävästä tasajännitelähteestä, kyseinen kaverihan esiintyi jo LEDien yhteydessä aikaisemmin.
Pieniä elonmerkkejä havaittavissa.
IT'S ALIVE! Siinä se palaa kivasti, jeejee!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti