tiistai 22. elokuuta 2017

Toka päivitys, loppuviikko

Heimoi toistamiseen!

Laitetaan toinen päivitys tulille, vaikkei sitä ihan viime viikon puolella saatu aikaiseksi. Jatketaan samalla menolla kuin viimeksi, tällä kertaa vuorossa keskiviikon, torstain ja perjantain läpikäynti.

Keskiviikko 16.8

Aamupäivällä oli elektroniikkaa, jatkettiin siitä mihin tiistaina jäätiin. Tutustuttiin sellaiseen laitteeseen kuin yleismittari ja opeteltiin käyttämään sitä. Vaikuttaa aika helppokäyttöiseltä. Lisäksi käytiin läpi vastusten värikoodausta. Olen aikaisemminkin huomannut että vastuksissa on erinäinen määrä erivärisiä rinkuloita mutta eipä niistä ole silloin mitään tajunnut. Mä sain aika nopeasti kiinni siitä miten värikoodaus toimii.

Iltapäivällä oli kahta eri oppiainetta, työelämätaitoja ja äidinkieltä. Työelämätaidoissa (kuten nimestä voinee päätellä) käydään läpi ja opetellaan asioita joita tarvitsee työpaikalla toimimisessa ja sen hakemisessa. Aloitettiin tunti miettimällä mitä asioita työelämätaitoihin (ja työhön yleensä) liittyy. Mietittiin myös mitä velvollisuuksia ja oikeuksia työntekijällä on. koska omien vahvojen ja kehitettävien puolien tunteminen on tärkeää, saatiin tehtäväksi miettiä ensin kaksi hyvää asiaa ja yksi kehitettävä asia itsestä. Joskus aikaisemmin tällaiset tehtävät olivat kauhean haastavia, mutta nykyään tuollainen sujuu multa omasta näkökulmasta katsottuna hyvin. Mä osasin odottaa, että tämänkaltainen tehtävä tulee jossain vaiheessa opintoja, mutta sen jälkimmäinen osa tuli täysin puun takaa. Kun asiat oli mietitty, tuli kuvata video jossa kertoo ne ja sen jälkeen video lähetetään opettajalle. Siitäkin kyllä selvittiin ulkona sai kuvattua rauhassa ainoan yleisön rajoittuessa puussa kiipelevään oravaan.

Äidinkielen tunnista ei ole paljoa kerrottavaa. Saatiin omat tunnukset koulun koneille ja tehtiin jokaista oppiainetta kohden oma kansio.

Torstai 17.8

Aamu alkoi jälleen uudella aineella, “Työkyvyn ylläpitäminen, liikunta ja terveystieto”. Tunnin alussa kerrottiin miten liikuntatunnit toimivat ja millaisia liikuntamahdollisuuksia kiipulan alueella on. Liikkuminen on hyvin vapaata, opettaja ei määrää joka tunnille tiettyä ohjelmaa, vaan liikunnan saa hoitaa mieleisellään tavalla. Mä tykkään tästä systeemistä. Kiipulassa on oikeasti aika paljon liikuntamahdollisuuksia. itse valitsin lenkkeilyn. Eripituisia reittejä on useita ja ne on merkitty väriopastein. Eli käytännössä tolpilla joissa on erivärisiä rinkuloita. Eipä siinä, seurailin valitsemaani väriä, muutamassa kohdassa reitti tuntui vähän umpeenkasvaneelta mutta kuitenkin löytyivät. Löysin matkan varrelta laavun. Joskaan takaisin tullessa näkemäni opastetaulun mukaan reitin ei olisi pitänyt kulkea sen ohi.
Yleisesti lenkkeilymaastot ovat hyvin jees, korkeuserojen (ja huonon kunnon) takia kävellessäkin hengästyy. Tykkäsin maisemista.

Sitten oli elektroniikkaa. Päästiin harjoittelemaan kytkentöjä harjoitusalustalle. Harjoiteltiin kolmen vastuksen avulla sarja- ja rinnakkaiskytkentöjä, niistä tulee kuvat. Helpompi näyttää siten kuin selittämällä. Opittiin myös laskemaan kokonaisvastus sarja- ja rinnakkaiskytkennöistä. Sarjakytkennästä se on helppoa, täytyy vaan laskea vastusten arvot yhteen. Rinnakkaiskytkennöistä se on vaikeampaa. Siihen on olemassa kaava, mutta koska en osaa kirjoittaa sitä tähän ja kuvani siitä on surkea, jätän sen pois. Itse oppituntien aikana mä en saanut kiinni siitä miten se toimii. Epätietoisuus jäi häiritsemään, joten selvittäminen asiaa vapaa-ajalla Googlen avustuksella ja sain siihen selvyyden. Jeejee!

Loppupäivä meni opiskelijatalon yhteisökokouksessa. Saattoi olla myös asukaskokous, en ole ihan satavarma. Siellä käytiin läpi asumisen käytäntöjä, uutena asiana mulle tuli siivousvuorot. Yleisten tilojen siivousvuorot kiertävät, omista huoneistaan asukkaat huolehtivat toki itse. Mulle eka siivousnakki osui seuraavalle viikolle tän päivityksen päivittämisajasta katsottuna. Kokouksia tulee lisää tarpeen mukaan.


Perjantai 18.8

Aamupäivällä oli matematiikka. Tehtiin lähtötasotesti, jotta opettaja osaa arvioida mitä osataan ja miettii tunnit sen mukaan. Parisivuinen lappu, aluksi oli ihan yhteen- ja vähennyslaskua, kerto- ja jakolaskua sekä edellisiä allekkain. Jakokulman käyttämisestä oli vierähtänyt jo tovi, ei vaan yksinkertaisesti muistanut miten se toimii niin piti jättää ne kohdat tyhjiksi. Sitten oli yksikkömuunnoksia, murtolukuja ja desimaalilukuja. Aika helppoa settiä, mutta mä saan todennäköisesti hyväksiluettua matikan (koska lukio) joten mun pitäisikin osata laskea noi tommoset jutut.

Matikantunnin jälkeen ruokailuun asti oli elektroniikkaa. Opin helpomman tavan rinnakkaiskytkennän kokonaisvastuksen laskemiseen, mutta harmi kyllä se toimii vain jos vastuksia on kaksi. Saatiin seuraavan viikon lukujärjestykset eikä siinä sitten enää muuta kuin lounas ja kotia kohti. Olen edelleen samaa mieltä siitä että tää on hyvä ala, eka kokonainen viikko takana ja hommat tuntuu toimivan. Pistetään tähän loppuun taas kasa kuvia, niiden saattelemana seuraavaan päivitykseen. (Se tulee huomenna. Oikeesti.)


Yleismittari. Keskiviikolta ei muuta olekaan, taustalla näkyy vilaus pöytää. Mä en itse asiassa tiedä millä nimellä tota kuuluisi kutsua, mutta siinä luokassa jossa me ykköset ollaan iso osa oppitunneista, on tuommoiset pöydät joissa on kaikennäköisiä asioita joita tarvitaan opiskelussa. Siitä saa esimerkiksi virtaa. Toki siinä on paljon muutakin kuin pistorasioita, mun täytyy ottaa siitä joskus kuva niin näette. Se on oikeesti aika hieno, mulle tulee siitä vähän Ridley Scottin Alien-leffat mieleen. (Tässä pitää tietää että mä tykkään noista leffoista aika tosi paljon.)


Harjoitusalusta. Se on täynnä koloja, joihin saa liitettyä mm. vastuksia ja oikean kokoisia johtoja. Välttyy isolta vaivalta kun pystyy tekemään kytkennät näin eikä asioita tarvitse juottaa piirilevyyn. Ja hyvä niin. Mä en tiedä muista, mutta mun mielestä tuo muistuttaa niitä isoja neliönmallisia Lego-alustoja joiden päälle oli näppärä rakennella juttuja.

 Kolmella vastuksella toteutettu sarjakytkentä. 


Ja pari kuvaa rinnakkaiskytkennästä, tehty samoilla kolmella vastuksella kuin edellä näkynyt sarjakytkentä. Tässä tapauksessa täytyi käyttää tuollaisia johtoja, että kytkennän sai toteutettua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti